Duurzame inzetbaarheid klinkt vaak als iets waar alleen werkgevers mee bezig zijn. Het lijkt niet van belang voor medewerkers. Echter is duurzame inzetbaarheid van medewerkers minstens even belangrijk. Waarom zouden zij moeite doen voor hun duurzame inzetbaarheid? What’s in it for them? We nemen je mee in de voordelen van duurzame inzetbaarheid onder medewerkers.
In onze serie, duurzame inzetbaarheid, namen we je al mee in wat duurzame inzetbaarheid is en hoe je met behulp van de MDIEU-subsidie de duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie kan verbeteren. Snelle recap, duurzame inzetbaarheid is het gezond, gelukkig en lerend houden van je medewerkers tot hun pensioen én de MDIEU-subsidie is een hulpmiddel hierbij.
Wat is duurzame inzetbaarheid van medewerkers?
Of een medewerker met plezier naar het werk gaat, is afhankelijk van verschillende factoren. Medewerkers hebben hier zelf invloed op, maar werkgevers ook. Zo is een belangrijke voorwaarde dat de functie matcht met de ambitie, kennis en kunde, en het interesse- en leergebied van de medewerker in kwestie. Klopt dit plaatje niet op alle vlakken? Dan kan dat invloed hebben op de mate waarin de medewerker duurzaam inzetbaar is.
Verantwoordelijkheid van de medewerker
De verantwoordelijkheid voor deze factoren en dus ook de duurzame inzetbaarheid ligt zowel bij de medewerker als de werkgever. Een belangrijk onderdeel is het actief in gesprek blijven samen. Hierbij kan gedacht worden aan (periodieke) voortgangsgesprekken. Deze gesprekken leveren een grote bijdrage aan het monitoren van het werkplezier. Hierin is de houding van de medewerker belangrijk, hoe actiever hoe fijner.
Op het moment dat de medewerker met minder enthousiasme en plezier naar het werk gaat, is het belangrijk dat die nagaat waar dit vandaan komt. Kan het komen door privézaken? Of zijn er dingen aan de hand op werk die dit gevoel veroorzaken? Denk aan een collega met wie de samenwerking niet prettig is, werkzaamheden die toch te moeilijk zijn of juist te makkelijk. Het is aan de medewerker om deze problemen aan te kaarten in een gesprek met de leidinggevende. Echter helpt het al enorm als de leidinggevende deze voortgangsgesprekken inpland, dit maakt de stap voor de medewerker kleiner.
Motieven voor duurzame inzetbaarheid onder medewerkers
Als je als werkgever stuurt op duurzame inzetbaarheid, help je de medewerker naar meer werkplezier. De medewerker kan immers meedenken over hoe zijn loopbaan vormgegeven wordt. Dit zorgt ervoor dat die er tevreden mee blijft en het kan én wil volhouden tot pensioen. Het is belangrijk voor de medewerker om na te gaan waar het plezier en energie in het werk vandaan komt. Is dat het werk zelf of zijn het collega’s? Maakt het salaris het de moeite waard of speelt er meer mee? Er is geen goed of fout, maar het is waardevolle informatie.
Naast werkplezier zijn er meer motieven voor werknemers om te werken aan duurzame inzetbaarheid. Zo hechten medewerkers waarde aan werk- en inkomenszekerheid, kansen op de arbeidsmarkt en natuurlijk hun gezondheid.
Aan de slag met duurzame inzetbaarheid van medewerkers met de MDIEU-subsidie
Om duurzame inzetbaarheid te stimuleren, biedt de rijksoverheid de mogelijkheid om gebruik te maken van de MDIEU-subsidie. De Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden – subsidie. Deze subsidie is bedoeld om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in jouw organisatie te verbeteren. Bijvoorbeeld door te investeren in een bedrijfsacademie, onboarding of andere leeroplossingen die helpen met het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Meer inspiratie over wat er mogelijk is, Lees je in dit artikel.
Is jouw organisatie ook klaar om de stap naar een betere duurzame inzetbaarheid te zetten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen graag (samen met onze subsidiepartner) met de aanvraag voor de MDIEU-subsidie. Deze aanvraag kan ingediend worden in april 2024 en in september 2024. Samen gaan we aan de slag met het duurzaam inzetbaar maken én houden van medewerkers!