De grootste ontwikkeling van afgelopen jaar – die zich razendsnel blijft door ontwikkelen, is en blijft toch wel Artificial Intelligence (AI). Het helpt je met het uitvoeren van je werk, door vervelende klusjes makkelijker te maken en je te ondersteunen waar nodig. AI gebruiken op de werkvloer wordt steeds normaler, daarom is het de hoogste tijd om dit optimaal te gaan benutten! In deze leerblog leren we je alles over de voordelen van AI in L&D! En krijg je praktische tips om zelf aan de slag te gaan.
AI is een ster in zich razendsnel ontwikkelen. Inmiddels zijn er al zoveel AI-tools dat we het ons goed kunnen voorstellen dat je daar de bomen het bos niet meer ziet. Recent interviewden we collega AI-expert Patrick Voogsgeerd al over de rol van AI in Learning en Development, waarin we ook ingingen op ons gebruik van AI. Vandaag laten we je de voordelen van AI ontdekken en helpen we je op weg met praktische handvatten!
Waarom gebruik maken van AI?
Niet iedereen heeft even veel vertrouwen in de mogelijkheden van AI. Zo zijn mensen misschien wantrouwig en angstig, waardoor ze AI minder snel zullen inzetten. Maar, waarom zou je gebruik maken van AI? De grootste voordelen zijn dat het zowel kostenbesparend als tijdbesparend kan werken!
Zo zijn de mogelijkheden oneindig. Dat ene tijdrovende klusje kan misschien wel geautomatiseerd worden, waardoor je er een stuk minder tijd aan kwijt bent. Zo maak je snel een automatisering met behulp van bijvoorbeeld AI-tool Make. Of wat dacht je van de mogelijkheid om uitleg/introductievideo’s te maken met behulp van AI? Op die manier hoef je geen opnamedag te organiseren met acteurs en filmmakers én hoef je ze ook niet te betalen. Tip, dit doe je namelijk makkelijk met behulp van Synthesia!
AI binnen L&D
Hoe kun je als L&D professional gebruik maken van AI? Op héél veel verschillende manieren! Daarom kunnen we ons best voorstellen dat je niet weer waar je moet beginnen. Met wat praktijkvoorbeelden nemen we je mee in verschillende mogelijkheden van AI binnen L&D.
Je eigen GPT
Tegenwoordig kun je al je eigen GPT trainen! In plaats van een algemene GPT, train je er dus eentje die zijn antwoorden baseert op door jou aangereikte informatie. Stel je voor, je upload diverse documenten vanuit jullie organisatie over bepaalde protocollen. Wanneer je dan een vraag hebt over één van deze protocollen, kan jouw eigen GPT deze voor je beantwoorden! Gevolg, je hoeft niet meer te zoeken in je drive naar dat ene protocol en het antwoord op je vraag erin te vinden.
Leercontent genereren
Met behulp van AI genereer je gemakkelijk leercontent. Diverse AI-tools zijn in te zetten om automatisch leercontent te genereren. Zo weet je al dat Synthesia leervideo’s voor je kan ontwikkelen, maar er is nog veel meer mogelijk! Laat AI je helpen met het ontwikkelen van quizzes, samenvattingen, e-learnings en meer.
Zelf aan de slag! Tips:
Sta je al te poppelen om zelf aan de slag te gaan met AI? Dat snappen we! Voordat je echt aan de slag gaat, geven we je graag nog een paar belangrijke tips mee.
Goede AI en ChatGTP prompts
Veel AI-tools maken gebruik van prompts. Dit zijn de instructies die je aan de AI-tool geeft om een uitvoer te genereren. Dit kan heel vaag zijn, zoals schrijf een nieuwsbrief, maar je kan het ook anders aanpakken en veel betere resultaten genereren. Prompts zijn cruciaal voor het bepalen van de toon, stijl en inhoud namelijk.
Wanneer je een prompt schrijft, hou dan rekening met de volgende basiselementen:
- Het doel: definieer de gewenste output. Wat wil je dat AI genereert? Een artikel, een nieuwsbrief, een e-mail of heel iets anders?
- Details: door details, achtergrondinformatie en context aan AI te geven, krijg je een gedetailleerdere output.
- Toon en stijl: geef de AI-tool informatie over hoe de output moet zijn. Wil je formele of informele tekst bijvoorbeeld?
Blijven controleren
Zoals collega expert Patrick al vertelde in zijn interview, de menselijke factor blijft. Dit is onder andere te vinden in het controleren van de output. Onze controle kan zorgen voor hoogwaardige resultaten. Dus, zowel gedurende de input en output hebben we een belangrijke rol!
Hopelijk hebben we met behulp van deze leerblog het bos iets voor je gekapt zodat je een startpunt hebt kunnen vinden! Meer advies nodig omtrent AI (of L&D), kom dan vooral eens met ons in contact!