De leerplatform begrippenlijst

Deel dit artikel

Voel je je soms overweldigd door alle technische termen en softwareoplossingen in HR en L&D? In dit artikel duiken we in de wereld van LMS, LXP, auteurstools, en meer. We leggen uit wat al deze termen betekenen en hoe je een krachtig ecosysteem voor leren en ontwikkeling kunt opbouwen.

In dit artikel zullen we dit complexe landschap voor je ontwarren. We leggen uit wat al deze termen betekenen en hoe je een krachtig ecosysteem voor leren en ontwikkeling kunt creëren. Met de juiste inzichten kun je de volle potentie van alle tools ontsluiten.

 

Wat is een LMS?

Een Learning Management System (LMS) is de ruggengraat van je leerinitiatieven. Het is een softwareplatform dat wordt gebruikt voor het creëren, beheren, leveren en volgen van (online) trainingen. Het is een centrale plek waar je je leermaterialen kan opslaan en kan distribueren, terwijl je tegelijkertijd het leren en de voortgang van de gebruikers kunnen volgen en evalueren.

Een LMS richt zich primair op het beheren en organiseren van het leerproces en alles wat daarom heen hangt. Denk daarbij aan: cursusbeheer & contentintegratie (gebruik van verschillende bronnen), gebruikersbeheer, toegangscontrole, voortgangsrapportage, toetsing, certificering, kalender en planning. De focus van een LMS ligt op het ontsluiten van content voor deelnemers en het administratieve beheer en de organisatie van het leren.

thumbnail Voortgang Cursist def e1683041018443Het voortgangsoverzicht van een cursist binnen BeWizr.

 

Wat is een Auteurstool?

Een auteurstool is je creatieve studio voor het ontwikkelen van interactieve en boeiende e-learning modules. Een goede auteurstool bevat tientallen zo niet honderden werkvormen waarmee je de deelnemer kunt uitdagen om online langer actief te zijn, de stof dieper te verwerken of eigen te maken, kortom aantrekkelijker en educatiever te maken.

Het voordeel is dat je, door gebruik te maken van deze beschikbare werkvormen, geen diepgaande kennis te hebben van programmeren. Als je zelf handig bent in PowerPoint, kan je vaak ook snel goed werken in een auteurstool. Mits je natuurlijk een gebruiksvriendelijke intuïtieve auteurstool uitzoekt. Want ook daarin zijn grote verschillen.

 

Virtual Reality Platform

Stel je voor dat je een virtuele wereld betreedt om te leren; dat is wat een Virtual Reality (VR) platform biedt. Van games en simulaties tot professionele trainingen, VR dompelt je onder in een ervaring.

Een VR-platform is dus eigenlijk een soort auteurstool, maar dan voor het creëren van 3D-ervaringen. Het toevoegen van VR aan je leeromgeving kan revolutionair zijn voor onderwerpen die een meeslepende ervaring vereisen.

 

Augmented Reality Platform

Augmented Reality (AR) is als de lens die de echte wereld verrijkt met digitale informatie. In tegenstelling tot VR, behoud je je fysieke omgeving en voeg je er digitale elementen aan toe.

Van onderhoudsinstructies tot complexe 3D-modellen in retailsettings, AR maakt je interactie met de wereld efficiënter, informatiever en vaak zelfs leuker.

Ook een Augmented Reality Platform is dus eigenlijk een auteurstool waarmee je een specifiek soort cursus kan ontwikkelen. Denk aan een Monteur die middels AR leert hoe het onderhoud van een machine gedaan moet worden of een winkelmedewerker die middels AR meer leert over presentatietechnieken in de winkel.

 

Wat zijn koppelingen zoals LTI of SSO?

Als je overweegt een LeerManagementSysteem aan te schaffen, is het cruciaal om te overwegen waar je de content vandaan haalt. De grootste investering zit meestal niet in het LeerManagementSysteem zelf, maar in het ontwikkelen van content. Of je nu een simpele e-learning, een onboarding traject of een virtual reality training wilt ontwikkelen, het proces is vaak tijdrovend en dus duur. Gelukkig wordt content steeds toegankelijker en bruikbaarder vanuit verschillende bronnen.

Meer en meer combineren LeerManagementSystemen zelf ontwikkelde maatwerkcontent met content van verschillende leveranciers. De LTI-standaard (Learning Tools Interoperability) maakt dit mogelijk. Deze standaard zorgt ervoor dat verschillende leerapplicaties en -platformen soepel met elkaar communiceren en integreren.

Naast een LTI-koppeling is een SSO-koppeling vaak belangrijk. Single Sign-On (SSO) laat gebruikers met één inlog toegang te krijgen tot verschillende applicaties of diensten.

Je hebt immers vaak niet alleen een LeerManagementSysteem maar mogelijk ook een eigen intranet, roosteringtool, enzovoort. Je wilt niet dat je medewerkers talloze wachtwoorden moeten onthouden. Een SSO-koppeling verbetert daarom sterk de gebruikerservaring en maakt het leven van de medewerkers makkelijker.

De mogelijkheid om flexibel te koppelen aan andere systemen versterkt het leerlandschap, maakt het afwisselend en voorkomt torenhoge investeringen in alleen maatwerkcontent.

 

Wat is SCORM

SCORM (Sharable Content Object Reference Model)stelt regels op voor het inpakken van content in een overdraagbaar formaat. Dit betekent dat een SCORM-compatibel cursusbestand kan worden geïmporteerd in elk SCORM-compatibel LMS. In gewone mensenwoorden pakt het dus een e-learning die je ontwikkeld hebt met een auteurstool in tot één pakketje (als het ware 1 interactieve film) die je kunt ontsluiten middels je LMS of LXP.

SCORM wordt in toenemende mate vervangen door LTI vanwege de flexibiliteit die LTI biedt.

 

Wat is een Learning Experience Platform (LXP)

De laatste jaren wint het LXP, of Learning Experience Platform, flink aan terrein. In tegenstelling tot een LMS, dat zich meer richt op het beheren van leren, focust een LXP zich op de leerervaring van de gebruiker. Een LXP wil een diepere en meer betrokken leerervaring creëren, afgestemd op de individuele behoeften en doelen.

Een LXP excelleert in zaken als:

  • Persoonlijk leren: Je kunt met een LXP gepersonaliseerde leerpaden creëren.
  • Sociaal leren: Een LXP biedt vaak mogelijkheden voor sociaal leren zoals discussiefora en groepsprojecten.
  • Gamification: Een LXP is ontworpen om het leren leuker en interactiever te maken door middel van spelelementen.
  • Microlearning: Met een LXP breek je het leerproces op in kortere, betekenisvolle eenheden.
  • Content curation: Je kunt met een LXP relevante content van het web cureren (opdelen in kleine brokjes) en integreren in het leertraject.
  • Mobiel leren: Veel LXP’s zijn geoptimaliseerd voor mobiel gebruik, zodat leren altijd en overal mogelijk is.

Met een LXP streef je naar continu leren dat zich aanpast aan de leerder en waar interactie en betrokkenheid ontstaan tussen alle deelnemers.

 

Mockup 2 iPhone 12s zwevend BeWizr

De interne app (LXP) van Human Talent Group, ontwikkeld in BeWizr.

 

Een leer-ecosysteem

Vroeger vroeg men vaak welk LMS men moest gebruiken als totaaloplossing, maar nu zoeken organisaties steeds meer naar de juiste inrichting van het hele leerlandschap. We spreken daarom steeds meer over een leer-ecosysteem.

Omdat de gebruiker centraal staat in het leren, wordt het LXP steeds vaker gebruikt om alle verschillende leer- en ontwikkelingsinitiatieven te integreren en op elkaar af te stemmen. Zo kan leren organisch plaatsvinden, afgestemd op de individuele behoeften en stijlen van de gebruikers.

Het is belangrijk op te merken dat de lijnen tussen LMS’en en LXP’s vervagen, aangezien veel moderne LMS’en nu ook LXP-functies integreren.

De app van Flex, voor bakkers in opleiding, maakt gebruik van BeWizr.

 

BeWizr: LXP, LMS en Auteurstool in één

We hopen dat deze blog je enigszins heeft geholpen om wegwijs te worden in het doolhof van technische termen en concepten in de wereld van e-learning.

Human Talent Group heeft BeWizr ontwikkeld. Dit platform combineert een Learning Experience Platform (LXP), een Learning Management System (LMS), en een auteurstool. Je kunt met BeWizr boeiende en gepersonaliseerde leertrajecten creëren, alle leeractiviteiten moeiteloos beheren en je eigen interactieve content ontwerpen.

BeWizr is eenvoudig te koppelen met allerlei andere platforms via LTI en SSO en beschikt over ‘white-label’ content voor verschillende sectoren. Zo kun je aanzienlijk besparen op de ontwikkeling van eigen, relevante maatwerkcontent.

BeWizr biedt flexibiliteit, aanpasbaarheid en gebruiksgemak en is snel en eenvoudig te implementeren.

Ben je nieuwsgierig hoe BeWizr jouw leer- en ontwikkelingsproces kan transformeren? Kijk op deze pagina voor meer informatie over de functies van BeWizr. Of vraag een gratis demo aan om zelf de mogelijkheden van BeWizr te ervaren.

Meer artikelen