Waarom blended learning? 5x voordelen!

Deel dit artikel

Wanneer je op zoek gaat naar een leeroplossing, kom je vaak in aanraking met de term: blended leren of blended learning. Organisaties omarmen het, want het sluit aan bij de groeiende wens om medewerkers flexibelere te laten leren en werken. Maar, wat is het eigenlijk? En wat zijn de voordelen van blended leren?

Wat is blended learning?

De naam verklapt het al een beetje. Blended in het Engels staat namelijk voor gemixt. Dus, in het geval van blended learning spreken we van gemixt leren. Je mixt verschillende leervormen tot één leervorm die ingezet gaat worden in jullie organisatie.

Het is een leerbenadering waarin je klassikale manier van leren, in de klas met boeken, gaat combineren met online leermiddelen en activiteiten. Een voorbeeld van een blended leeroplossing kan een blended leertraject zijn. Hierin krijgen deelnemers een breed aanbod van leeroplossingen en activiteiten, die er samen voor zorgen dat de medewerkers proactief bezig gaan met wat er geleerd moet worden. Een voorbeeld hiervan kan zijn:

Je volgt een trainingsprogramma waarbij online middelen worden ingezet. Om de week heb je een fysieke training, waarbij jullie de leerstof goed doornemen. Voordat je deelneemt aan de fysieke training, heb je de voorbereidende e-learning al gemaakt en ben je goed voorbereid. De e-learnings bevatten diverse leeractiviteiten, zoals infographics en quizzes. Wanneer het kwartje nog niet valt, is er extra videomateriaal voor meer uitleg beschikbaar. Op deze manier kan jij met de online middelen in je eigen tempo leren.

 Welke leervormen kun je combineren?

Er zijn allemaal mogelijkheden in blended learning! Over het algemeen kun je de meeste leervormen met elkaar combineren en er een leertraject (of blended learning) van maken. Enkele voorbeelden van vormen om te combineren zijn:

  1. Klassikaal leren: face-to-face lessen met een instructeur;
  2. Online leren: e-learning, video, etc.
  3. Microlearning: korte, behapbare leereenheden die zich focussen op specifieke onderwerpen;
  4. Social learning: een aanpak waarin interactie centraal staat;

En nog veel meer! Zoals zelfstudie, simulaties en games, blended learning via de smartphone, peer learning, menthorship en coaching.

Voordelen blended learning

Blended learning brengt verschillende voordelen met zich mee, daarom wordt het momenteel ook zo veel ingezet. Het is een leermethode die écht werkt. Maar aan welke voordelen kun je denken?

Gepersonaliseerd leren

De deelnemers van blended leertrajecten krijgen meer keuzemogelijkheden en vrijheid in het leren. Zo kan de lerende kiezen voor de leeractiviteiten die bij hem/haar passen. Wanneer je niet blended, maar traditioneel leert, is er weinig ruimte voor diversiteit binnen de leerstof. Met een mix van online en fysiek leren, sluit je beter aan bij de individuele behoeften van de lerende.

Leren op eigen tempo

Online leren kan altijd op eigen tempo van de deelnemers. Neem een leervideo bijvoorbeeld, deelnemers kunnen hem versnellen, maar ook vertragen, opnieuw kijken wanneer het nog onduidelijk is of hem eerder wegklikken wanneer ze het snappen. Of bij een e-learning, doe opdrachten in je eigen tempo zonder dat je moet wachten op anderen. Met behulp van online leeractiviteiten leren deelnemers op het tempo wat bij hun past.

Blended learning is leuker leren

Met behulp van blended learning maak je leren leuker voor de deelnemers. Interactie krijgt een grotere rol, waardoor deelnemers verder gestimuleerd worden. Je verplaatst het theoretische deel naar de online omgeving, waardoor je tijdens de fysieke training meer tijd hebt om aan de slag te gaan met de deelnemers.

Leren van en met elkaar door

Blended learning stimuleert het leren van en met elkaar bij deelnemers. Een goed blended leerprogramma maakt dit mogelijk! Er wordt dan gebruik gemaakt van social learning, bijvoorbeeld met behulp van een forum. Optimaliseer leren van en met elkaar nog verder met gezamenlijke opdrachten en sessies, waarin ruimte is voor feedback.

Inzichtelijke resultaten

Als bedrijf meer inzicht op de voortgang en resultaten van medewerkers? Ook daar komt blended learning om het hoekje kijken! Waar bij een fysieke training het vaak blijft bij aanwezigheid, kun je online meer inzicht krijgen. Bijvoorbeeld hoelang iemand bezig is met de e-learning, hoe de gemaakte opdrachten zijn gedaan, etc.

blended learning

Blended learning bij Human Talent Group

Bij Human Talent Group zijn we altijd druk met het ontwikkelen van leeroplossingen die het beste bij de leervraag én doelgroep passen. Het komt veel voor dat we aan de slag gaan om een blended learning te ontwikkelen als leeroplossing. Zo wisselen we trainingen af met e-learnings, gebruiken we allerlei interactieve werkvormen in onze e-learnings en ga zo maar door! Meer weten over de mogelijkheden van blended learning bij Human Talent Group? Kom in contact!

Wist je dat… we op onze LinkedIn pagina(‘s) geregeld leertips delen die je direct kan toepassen in de praktijk? Handig toch! Volg onze LinkedIn pagina hier.

Meer artikelen