Als belangenvereniging vóór en dóór mensen met een verstandelijke beperking, leidt de LFB mensen met een beperking op als ervaringsdeskundige. Daarbij hebben ze oog voor iedereens talenten. Inmiddels was de STERKopleiding van LFB toe aan een update. En dat niet alleen: het was hoog tijd dat geslaagde studenten een echt diploma krijgen in plaats van een certificaat. Samen met de LFB en KCH hebben wij de STERKopleiding 2.0 ontwikkeld! Benieuwd hoe het is gegaan en welk prachtige resultaat er staat?
De STERKopleiding 2.0
Het doel van de vernieuwde STERKopleiding? Studenten met een verstandelijke beperking werknemersvaardigheden leren, maar ook kennis en vaardigheden bij te brengen waardoor ze aan het werk kunnen als beroepsprofessional, gastspreker, ondersteuner, belangenbehartiger en uitvoerder. Dit wordt gedaan in een blended leertraject waarin theorie en praktijk met elkaar gecombineerd worden. Voor de STERKopleiding 2.0 is deze combinatie te vinden in de vorm van onder andere workshops en infoblokken.
Els Kranen is aanspreekpunt brancheopleidingen van de Academie voor Zelfstandigheid en onderwijskundige bij KCH. Zij benadrukt het belang van de opleiding: “Het werken aan de STERKopleiding heeft mijn hart. Het is zó belangrijk dat we allemaal mee kunnen doen in de maatschappij en daar draagt dit project aan bij. De STERKopleiding verdiende een serieuze benadering en een professionele aanpak, met behoud van het eigen, mooie karakter.”
Samenwerking met de LFB en KCH
Begin 2023 zijn we samen met de LFB en KCH gestart met het ontwikkelen van een plan van eisen en voorwaarden voor de STERKopleiding 2.0 voor ervaringsdeskundigen. In dat document legden we de basis vast voor het ontwikkelen van de inhoud van de opleiding.
“Er moest veel werk verzet worden, maar door een goede planning en onderlinge afstemming en communicatie verliep het proces uitstekend en was het voor iedereen continu helder wat de volgende stappen moesten zijn.” – Isabel Verleun, projectleider Implementatie en doorontwikkeling brancheopleidingen van Academie van Zelfstandigheid
Ontwikkeling van de STERKopleiding 2.0
De examenstandaard en de input van de LFB coaches en ervaringsdeskundigen, hebben we bij Human Talent Group gebruikt om beroepstaken te ontwikkelen voor elke rol (zoals gastspreker). Hierin voltooid de student werkbladen voor diens portfolio, dit portfolio kan getoetst worden waardoor de KCH kan beoordelen of de student aan de exameneisen voldoet.
Naast de beroepstaak hebben we ondersteunende infoblokken met interactieve werkvormen ontwikkeld. Deze blokken kunnen de studenten gebruiken om de werkbladen te voltooien. Contentdeveloper Myrthe Luttikhuis van Human Talent Group hield zich druk bezig met onder andere deze infoblokken: “We hebben er bewust voor gekozen om elk infoblok dezelfde opbouw te geven, hierdoor kunnen studenten de werkvormen herkennen en hier op een laagdrempelige manier mee werken.”
Voor de studenten is het belangrijk dat ze zichzelf herkennen in de content die zij in de STERKopleiding 2.0 zien. Onze eigen instructional designer Marin van Lochem lette er daarom op dat zij bij de illustraties mensen afbeeldde waarin studenten zich konden herkennen.
“Ik heb een aantal stijlen ontwikkeld, waaruit de projectgroep heeft gekozen. Uiteindelijk is het hele project in deze stijl ontwikkeld, iets wat ik ontzettend gaaf vind om terug te zien!” – Marin van Lochem, instructional designer Human Talent Group
Ervaringsdeskundigen aan zet
Voor elke rol zijn er ook instructievideo’s gemaakt in samenwerking met ervaringsdeskundigen. Daarin vertellen zij bijvoorbeeld wat het voor hun betekent om gastspreker te zijn. “Het unieke aan dit hele proces is dat ervaringsdeskundigen hier duidelijk aan zet waren, met ondersteuning van hun coaches,” vertelt Isabel Verleun over het project. Myrthe Luttikhuis ziet ook de kracht hiervan, “Door deze samenwerking heb ik kennis mogen maken met de belevingswereld van ervaringsdeskundigen. Ik vind het mooi om te zien hoe betrokken zij waren bij dit project.”
Ellis Jongerius is de directeur en één van de ervaringsdeskundigen van LFB die betrokken was bij het ontwikkelen van de STERKopleiding 2.0. Zij kijkt ook enthousiast terug op dit project en haar rol hierin.
“Ik ben erg blij met de filmpjes en uit de fijne samenwerking is een mooi resultaat gekomen. Ik ben heel blij en trots met wat we hebben neergezet.” – Ellis Jongerius, directeur & ervaringsdeskundige LFB
Els Kranen sluit af: “In dit project is de mooie basis die er al was geactualiseerd, geprofessionaliseerd en aangevuld. Voor en door de ervaringsdeskundigen.” Bij Human Talent Group sluiten we ons hier helemaal bij aan. Het is een ontzettend mooi project geweest, met een nog mooier resultaat.