Heb je eindelijk de juiste mensen om kennis over te dragen binnen je bedrijf, dan merk je dat je medewerkers niet actief mee doen… Hoe ga je dit tegen? Door het train-de-trainer principe toe te passen met onze tips activeren we samen medewerkers van jullie organisatie. Wist je bijvoorbeeld al dat praktijkgericht trainen veel beter werkt? Wij leggen je graag uit hoe je zorgt voor een actieve training!
In de serie ‘Train-de-trainer’ leggen we uit wat dit principe is, hoe het werkt, hoe je medewerkers er mee stimuleert én hoe je hiermee leren laat werken in de praktijk. Alle artikelen van de serie vind je hier.
Rewind: wat is train-de-trainer?
Weet je het nog? Het train-de-trainer principe draait om het overbrengen van trainingsvaardigheden van een trainer op een deelnemer. In dit geval gaat de deelnemer een trainende rol vervullen, zoals een leidinggevende. Makkelijk gezegd, het is een training voor trainers! De toekomstige trainer krijgt kennis, vaardigheden en principes aangereikt om beter te worden in het trainen van andere medewerkers. Het gevolg? Het niveau van interne trainingen wordt verhoogd én de leercultuur binnen de organisatie wordt verrijkt. Zowel organisaties als medewerkers profiteren van dit principe.
In het eerste artikel van deze serie leggen we je uitgebreid uit wat het train-de-trainer principe is.
Train-de-trainer met Human Talent Group
Actieve deelnemers
Zodra de nieuwe trainers op pad gaan met hun opgedane kennis, is het belangrijk dat ze weten hoe ze deze kennis goed kunnen overbrengen! Ze willen immers dat hun medewerkers of deelnemers van een training die ze zelf gaan geven, actief mee doen! Maar hoe zorg je daarvoor?
Tip 1: Achterhaal het kennisniveau & de ervaring
Misschien klinkt het wel heel logisch, maar vaak wordt het toch nog wel eens vergeten. Het is belangrijk om te starten met het achterhalen van het kennisniveau en de ervaring van de medewerker(s) aan wie je informatie wilt gaan overdragen. Door dit te weten, kun je namelijk de training aanpassen zodat het goed past bij de deelnemers. Stel de training ligt ver boven of onder het kennisniveau en/of de ervaring van de deelnemers, dan is het gevolg dat zij hun interesse verliezen en weinig tot niks gaan opsteken van de training.
Hoe je het kennisniveau en de ervaring kan achterhalen? Simpel! Ga in gesprek over persoonlijke doelen, doe een test vooraf of laat ze van te voren dezelfde theorie bestuderen. Let op! In een training heeft nooit iedereen precies hetzelfde kennisniveau of dezelfde ervaring. Je kan dit oppakken door tijdens de training groepen te maken, waarbij je de groep met een hoger kennisniveau meer uitdaging biedt.
Tip 2: Praktijkgericht trainen
Door veel praktijkvoorbeelden te gebruiken, vergroot je de kans op herkenning bij deelnemers. Wanneer je de praktijksituatie van de deelnemers als voorbeeld neemt, zullen hun sneller begrijpen wat je bedoelt en ook snappen hoe ze dit voortaan kunnen toepassen.
Tip 3: Zorg voor actieve deelnemers
Als trainer wil je natuurlijk het beste uit je deelnemers halen en ervoor zorgen dat zij gemotiveerd blijven om verder te leren. Maar hoe zorg je hiervoor? Door deelnemers actief mee te laten doen, door bijvoorbeeld rollenspellen, maak je ze bewust van hun invloed en hun eigen ontwikkeling.
Het spelen van rollenspellen of het bespreken van actuele situaties draagt bij aan de self-efficacy van deelnemers. Oftewel, de zelfeffectiviteit. Door te leren en ontwikkelen, kunnen deelnemers niet alleen hun eigen prestaties verbeteren, maar ook het gedrag, de kennis, de vaardigheden en het welzijn van anderen bevorderen. En dat is toch precies wat je wilt bereiken?
Meer weten over het train-de-trainer principe en hoe dit in jullie organisatie ingezet kan worden? Neem contact met ons op!